četvrtak, 7. studenoga 2013.

Život i rad ljudi na selu- priprema za II razred

Школа:
Датум реализације часа: 7.11.2013. године
Разред: други
Наставник:
Наставни предмет: Природа и друштво
Наставна тема: Рад и занимања људи
Наставна јединица: Живот и рад људи на селу
Тип часа: обрада градива
Циљ часа: Усвајање знања о животу људи на селу. Шта је село, чиме се баве људи на селу.
Задаци часа:
Образовни: Ученици усвајају одређена знања о селу, животу и раду људи на селу. Разговор о њиховом селу, како оно изгледа, чиме се људи баве и од чега живе.
Васпитни: Подстицање интересовања ученика за рад, разговор између ученика и наставника.
Функционални: развој логичког мишљења и закључивања. Ученици одговарају на питања правилним  реченицама.
Очекивани исходи часа: помоћу уџбеника и слике у њему ученици стварају јасну слику рада и живота људи на селу, повезују слику са својим домаћинством и радом својих родитеља и комшија. Знају да причају о сеоском домаћинству (чиме се људи баве, које животиње се узгајају, које биљке).
Облици рада: фронтални, индивидуални.
Наставне методе: метода разговора, метода рада са текстом, демонстрација, илустрација.
Наствна средства: књиге, свеске, бојице, фотографија села са странице 25.









ТОК ЧАСА
Уводни дио часа
Поновимо шта смо учили прошли час. Шта је град? Гдје живе људи у градовима? Чиме се баве људи у граду? Којим послом би се ти волио бавити када порастеш? Шта су фабрике?
Сада када смо поновили живот и рад људи у граду настављамо да радимо нешто ново. Како нам се зову мања мјеста од градова? Ученици одговарају да је то село.
Данас ћемо да говоримо о животу људи на селу. Записујем наслов на таблу:
ЖИВОТ И РАД ЉУДИ НА СЕЛУ

Главни дио часа
Шта је по вама село? Колико је село је ли велико као и град?
Село је мање мјесто од града. Гдје живе људи у селу? Људи живе у породичним кућама.
У уџбенику на страни 25 имамо слику једног сеоског домаћинства. Погледајте је и хајде мало о њој да разговарамо. Шта видите на тој слици?
Имамо различита села. Села могу да буду планинска и равничарска. Планинска села се налазе на планинама. Шта мислите чиме се људи баве у планинским селима? У планинским селима људи се већином баве сточарством. Узгајају домаће животиње и називају се сточари. Које домаће животиње видите на слици? – Краве, овце, кокошке... Показујем ученицима фотографију на којој је приказан дјечак сточар који носи корпицу са јајима. И лијепим је на таблу.
У равничарским селима људи се баве пољопривредом. Они су земљорадници. Земљорадници су људи који узгајају корисне биљке (поврће, воће, кукуруз, пшеницу).
Неки становници села баве се и другим пословима. Можете ли ви да наведете неке од тих послова? Раде у школи, продавници или амбуланти. Неки људи из села одлазе у град на посао. Села могу да будеу велика и мала, данас се све више развијају.
Хајде нека неко опише своје село. Ученици преписују садржај са табле у своје свеске.

Напомена: све што је потамњено записујем на табли. 
Завршни дио часа:
Домаћи задатак: написати неколико реченица о свом сеоском домаћинству.

Изглед табле

ЖИВОТ И РАД ЉУДИ НА СЕЛУ

Село је мање мјесто од града. Људи живе у породичним кућама. Имамо различита села. Села могу да буду планинска и равничарска. Планинска села се налазе на планинама. У планинским селима људи се већином баве сточарством. Узгајају домаће животиње и називају се сточари. У равничарским селима људи се баве пољопривредом. Они су земљорадници. Земљорадници су људи који узгајају корисне биљке (поврће, воће, кукуруз, пшеницу). Неки становници села баве се и другим пословима. Раде у школи, продавници или амбуланти. Неки људи из села одлазе у град на посао. Села могу да будеу велика и мала, данас се све више развијају.



    

Nema komentara:

Objavi komentar